Hjemmelader for elbil – ferdig installert

En ladeboks, også kalt hjemmelader for elbil eller bare elbillader, er den enkleste og sikreste løsning for lading av elbil og hybridbil hjemme. Med en fastmontert elbillader kan du være sikker på at ladingen foregår på riktig måte – både tryggere og raskere enn ved bruk av vanlig stikkkontakt. En elbillader trenger ikke koste en formue – det finnes flere gode og rimelige alternativer.
Del denne artikkelen
Artikkelen inneholder annonselenker.

Lader du direkte fra en vanlig stikkontakt? - slik kan feil lading av elbil være farlig

Lading av elbil direkte fra en vanlig stikkontakt over tid, kan være svært risikabelt. Selv om en vanlig kontakt kan tilkobles med 16A, er den ikke laget for den høye belastningen som lading av elbil kan være over tid. Høy belastning over tid kan gi varmgang og smelteskader og det øker risikoen for brann.

 

DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) anbefaler veggmontert elbillader for å ivareta sikkerhet mot overbelastning og jordfeil. Les DSB sin guide til lading av elbil og sikkerhet. Til tross for klare anbefalinger fra DSB, elbilprodusenter og fagfolk, lader mange elbileiere direkte fra stikkontakten.

Invester i en ladeboks - så du trygt kan stå opp til en fulladet bil hver morgen!

Ferdig montert elbillader

"Best i test" ladeboks fra Salto/DEFA
fra kr 499 månedlig over 36 måneder
  • Salto/DEFA ladeboks
  • Ny dedikert kurs med egen 3 moduls 32A kombiautomat
  • Inntil 10 meter kabel fra sikringsskapet
  • Totalt 50 km kjøring tur/retur
  • 1 oppmøte og inntil totalt 3 timer elektrikerarbeid
  • Dokumentasjon og idriftsettelse
  • Frakt av utstyr er inkludert i prisen
Populær

Hva er en ladeboks?

En ladeboks er en veggmontert elbillader som ivaretar sikkerheten ved lading av elektriske kjøretøy. Enkelt forklart gjør en ladeboks følgende:

  • Forteller bilen hvor mye strøm den kan trekke
  • Setter ikke spenning på ladekabelen før bilen er klar for å ta imot lading
  • Kutter strømmen dersom noe feil skulle oppstå
  • Sikrer at ladingen avsluttes på riktig måte slik at kontaktene ikke skades av lysbuer
  • Dersom det lades med løs ladekabel (Mode 3), vil ladeboksen sikre at ladekabelen kan håndtere ladestrømmen og om nødvendig begrense ladestrømmen

Hvorfor investere i en ladeboks?

Det er mange gode grunner til å investere i en veggmontert elbillader:

  • En ladeboks som monteres på en dedikert kurs og sikring gir sikker lading
  • En ladeboks gir minimum 16A og dermed raskere lading
  • En riktig installert og dimensjonert ladeboks gir en raskere og mer effektiv oppladning ettersom det blir mindre varmeutvikling
  • Ladeboksen har styrings- og sikkerhetssystemer som sikrer at ladekabelen kun er strømførende når tilkoblet bilen korrekt
  • En ladeboks er enkel å bruke – den er alltid klar og ladekabelen kan settes direkte i bilen

Hva koster en ladeboks?

Ladebokser kan ofte være dyrt og medføre et stort engangsbeløp. Hos Fjordkraft kan du derimot få en ferdig montert hjemmelader, og betale den ned over strømregningen helt rentefritt. I stedet for et stort engangsbeløp kan du rentefritt betale ned over 36 måneder fra kun kr 499,-/måned (totalpris fra kun kr 17 964,-). Ladeboksen som inngår fra Fjordkraft er fra Salto/DEFA og har blitt kåret til “Best i test” av DinSide og NAFs søsterorganisasjon i Tyskland, ADAC.

Ladehastighet (effekt)

Det er antall kilowatt (kW) som forteller ladehastigheten til en elbillader. Bilens ombordlader vil eventuelt være en begrensende faktor hva gjelder ladeeffekten/hastigheten som faktisk kan utnyttes. Eksempelvis vil en 2018 Nissan LEAF med 6,6 kW ombordlader ikke kunne nyttegjøre seg fullt ut av en ladeboks som yter 7,4 kW. Bilen vil maksimalt trekke 6,6 kW fra ladeboksen, selv om ladeboksen kan gi mer strøm. 

Antall ampere (A)

16

32

16

32

Strømanlegg (V)

230

230

400

400

Antall faser

1

1

3

3

Total effekt (kW)

3,7

7,4

11

22

Velg riktig ladeboks - planlegg for fremtiden​

Jungelen av ladebokser er stor og uoversiktlig. Det kan ofte være store pris- og kvalitetsforskjeller. Når du skal velge ladeboks er det tre faktorer du bør vurdere:

  1. sikkerhet
  2. brukervennlighet
  3. pålitelighet

Et trygt valg er ofte å gå for et av de kjente merkene. Fjordkraft leverer ladebokser fra Salto/DEFA som har fått blitt kåret til “Best i test” av DinSide og NAFs søsterorganisasjon i Tyskland, ADAC.

 

I tillegg må du vurdere hvilken effekt du skal gå for. Det kan lønne seg å velge en ladeboks som kan gi mer effekt enn det du har behov for i dag, i tilfelle du bytter bil i fremtiden. Ønsker du en ladeboks som i fremtiden kan utnytte ledig strømkapasitet i din husstand for å lade bilen raskere, anbefaler vi å kjøpe en ladeboks med ladeeffekt opptil 7,4kW (med 230V-anlegg) eller opptil 22kW (med 400V-anlegg). Ladeboksen vil kunne stilles ned fra 7,4kW til 3,7kW ved behov eller når netteier krever det.

Installering av ladeboks

Alle hjemmeladere må installeres av en autorisert elektriker. Husk å få samsvarserklæring fra elektriker på installasjonen. De fleste aktører tilbyr ladeboksene ferdig installert. Har du derimot en lokal elektriker du ønsker å bruke, vil du i de fleste tilfellene kunne bestille og kjøpe en ladeboks uten montering. Velger du ladeboks fra Fjordkraft, blir denne montert av en lokal elektriker til avtalt tid.

Undersøk eventuelle krav fra nettleverandør

Nettleverandøren i enkelte områder kan kreve at man søker om å få sette opp kurser over 16A (tilsvarer over 3,7 kW) for lading av elbil ved 230 V 1-fase strømnett. Kontakt ditt lokale nettselskap dersom du er usikker på om de krever godkjenning. Eventuelt krav om godkjenning kan medføre noe ekstra kostnader i forbindelse med installasjon.

Bor du i borettslag eller sameie?

Bor du i borettslag eller sameie anbefaler vi deg å ta kontakt med styret for å undersøke hva slags ladeanlegg borettslaget/ sameiet eventuelt har i dag. Dersom utbygging av ladeanlegg og ladebokser ikke gjøres i felles regi av borettslaget/ sameiet, vil du i de fleste tilfeller bare trenge en skriftlig godkjenning fra styret for montering av hjemmelader.

Hvordan bestille elbillader fra Fjordkraft?

Fjordkraft har gjort det enkelt å få installert hjemmelader for elbil og det til en svært konkurransedyktig pris. Hos Fjordkraft slipper du dessuten å betale et stort engangsbeløp – du betaler ned rentefritt over strømregningen med et lite beløp over 36 måneder. 

1. Velg elbillader

Hos Fjordkraft kan du velge blant flere hjemmeladere for elbil. Ønsker du 16A og opptil 3,7 kW ladeeffekt? Eller 32A med 7,4 kW ladeeffekt? Hos Fjordkraft kan du enkelt finne den laderen som passer best til din bil - velg hvilken bil du har og få opp anbefalt lader.

2. Bli kontaktet av elektriker for gjennomgang av bestillingen

Etter bestilling vil en lokal autorisert elektriker kontakte deg for å gjennomgå bestillingen, avklare forhold rundt montering og avtale et tidspunkt for installasjon.

3. Få ladestasjonen montert til avtalt tid og betal ned over strømregningen.

Bestiller du hjemmelader for elbil fra Fjordkraft kan du være sikker på at du gjør et godt og sikkert valg. Du vil få elbilladeren montert til avtalt tid og du slipper å betale et stort engangsbeløp, og i stedet betaler du ne rentefritt over strømregningen med et lite beløp over 36 måneder.

Ofte stilte spørsmål om lading av elbil hjemme

I enkelte områder krever nettleverandøren at man søker om å få sette opp kurser over 16A (tilsvarer over 3,7 kW) for lading av elbil ved 230 V 1-fase strømnett.

Både DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og Norsk Elbilforening anbefaler veggmontert hjemmelader hvis du skal lade elbilen hjemme. Vi anbefaler at du installerer elbilladeren der du lader til vanlig. En elbillader vil både lade sikrere og raskere enn lading direkte fra en vanlig stikkontakt. Oppsummert vil en hjemmelader gi:

  • Enklere lading
  • Sikrere lading
  • Raskere lading

Hvilken effekt du bør velge avhenger av flere forhold – både hvilken bil du har, planer for fremtiden og hva strømnettet tillater. 

 

Effekten du kan ta ut av ladeboksen avhenger av ombordladeren i bilen og hvor mye strøm den klarer å ta til seg ved normallading. Ved normallading vil du aldri kunne ta ut mer effekt enn det bilen din kan håndtere, uansett hvilken effekt ladeboksen kan levere. I tillegg har det noe å si hvilket strømnett du er tilknyttet. Dersom du har 230V strømnett så vil du ikke få mer effekt ut av laderen enn 7,4 kW. Hvorvidt bilen din kan dra nytte av 7,4 kW avhenger av størrelsen på bilens ombordlader. Har du en ladeboks som gir 7,4 kW, vil f.eks. en 2018 Nissan LEAF ikke klare å ta ut mer enn 6,6 kW som er maks det ombordladeren klarer å håndtere. 

 

I enkelte områder krever nettleverandøren dessuten at man søker om å få sette opp kurser over 16A (tilsvarer over 3,7 kW) for lading av elbil ved 230 V 1-fase strømnett.

Hvilket strømnett og spenning du har er informasjon du finner boligens sikringsskap. Det mest vanlige i Norge er 230V IT-nett. I nyere boliger kan det være 400V TN-nett. Enkelte steder på Sørvestlandet er 230V TT-nett vanlig. Du kan også kontakte din lokale nettleverandør.
De fleste nyere elbiler benytter Type 2-kabel. Dette gjelder både europeiske, amerikanske og asiatiske bilmodeller. Eldre elbiler bruker ofte Type 1-kabel.

Alle hjemmeladere må installeres av en autorisert elektriker. Husk å få samsvarserklæring fra elektriker på installasjonen. De fleste aktører som selger ladebokser tilbyr også montering gjennom en autorisert elektriker. 

De fleste borettslag eller sameier tillater montering av elbillader. Bor du i borettslag eller sameie anbefaler vi deg å ta kontakt med styret for å undersøke hva slags ladeanlegg borettslaget/ sameiet eventuelt har i dag. Dersom utbygging av ladeanlegg og ladebokser ikke gjøres i felles regi av borettslaget/ sameiet, vil du i de fleste tilfeller bare trenge en skriftlig godkjenning fra styret for montering av hjemmelader.

Liker du denne artikkelen? Del den med andre!

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Pinterest
Kanskje du også vil like...
Fjordkraft Strøm rabattkoder, tilbud og kampanjer
Strøm

Test av Fjordkraft Strøm

Uansett hvor i landet du bor, står du som forbruker fritt til å velge hvilken strømleverandør du ønsker å få levert strømmen fra. Velger du riktig strømleverandør kan dette spare deg fra noen hundre kroner til flere tusen kroner i året – avhengig av ditt strømforbruk. Å bytte strømleverandør er en enkel jobb som kun tar et par minutter. Vi har testet Fjordkraft – les vår vurdering, og hvorfor vi mener at du også burde bytte til Fjordkraft Strøm i dag!

Les mer »

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å bedre din brukeropplevelse på siden vår. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.